keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Luettelointia ja luovia taukoja

Kuva: Elämänkulkija

Blogini on pitänyt marras-joulukuun vaihteessa pientä tuumaustaukoa. Olen nimittäin aloittanut uuden projektityön taideteosten luetteloinnin ja dokumentoinnin parissa. Uusiin haasteisiin tottuminen on vienyt kaiken ylimääräisen energiani, niin etten ole edes ehtinyt nauttia kauniista pakkasilmoista lumisine puineen.

Luettelointi saattaa kuulostaa kokemattoman korvaan äärimmäisen tylsältä, mutta siinä on itse asiassa hyvinkin kiehtovia puolia. Taideteoksia tarkastellessa oppii paljon uutta suomalaisen taiteen kentästä ja eri taiteilijoiden kuvamaailmasta. Samalla tutkija alkaa myös erottaa eri taidevälineiden ja tekniikkojen ominaispiirteet ja voikin kehittyä alalla melkoiseksi asiantuntijaksi.

Luetteloinnin välineenä valtion taidemuseossa kehitetty Muusa on erinomainen sovellus, jonka avulla teokset löytää helposti useiden eri hakukenttien välityksellä. Luettelointiin ja dokumentointiin kuuluvat lyhyesti mainittuna teoksen perustietojen kuvaus sekä muun muassa aihepiirien määrittely yleisten asiasanastojen ja kuvataiteessa myös Iconclass-luokittelun mukaan.
Nyt kun työ alkaa jo tulla tutuksi, niin on aikaa palata taas blogin puolellekin.

Lisätietoja luettelointikäytännöistä kiinnostuneille:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti