perjantai 16. heinäkuuta 2010

Elävää historiaa ja fantasian tuntua

Blogini on ollut kesälomalla, mutta nyt jaan kanssanne näyttelyvinkin. Kävin tänään tutustumassa pariin kiinnostavaan kesänäyttelyyn Emil Cedercreutzin museossa. Kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879-1949) kesähuvilan mailla oleva museo taiteilijakoteineen sijaitsee Harjavallassa, noin 30 kilometrin päässä Porista. Museon perusnäyttelyt ovat myös erittäin monipuoliset, joten suosittelen kohdetta kesälomamatkalaisille.

Emil Cedercreutzin museo ja kulttuurikeskus, Harjavalta

Museossa on tänä kesänä esillä taiteilija Mirkka Tiirisen (s.1969) näyttely Välimatkoja, joka yllättää moninaisuudellaan. Tiirinen keskittyy teoksissaan sanojensa mukaan elollisuuden, ihmisen ja inhimillisyyden teemoihin. Näyttelyssä on niin muotokuvia, croquis-piirroksia kuin abstrakteja öljyväritöitäkin. Kokonaisuus on ehkä hieman kirjava eri tekniikoineen. Arpeutunutta aikaa -triptyykki (2008) jäi mieleeni parhaiten. Siinä abstraktit pinnat tuovat mieleen hehkuvin värein toteutetut verisuonet. Ne sykkivät elämää ja inhimillistä kokemusta. Kuvia triptyykistä löytyy Tiirisen kotisivuilta.

Museon toinen kesänäyttely Fantasian matkalaiset puolestaan on omistettu cosplaylle ja historian elävöittämiselle. Näyttelyssä on esillä harrastajien itse tekemiä asuja sekä tietoa roolipelaamisen ja elävöittämisen eri muodoista. Olisin tosin kaivannut enemmän näyttelytekstejä avaamaan harrastuksen monia puolia. Itselleni tuli yllätyksenä, että Suomessa toimii myös sisällissodan elävöittämiseen erikoistunut Kevät 1918-ryhmä. Vuoden 1918 tapahtumien elävöittäminen sai ilmeisesti tunnettavuutta, kun keväällä 2008 järjestettiin tiapahtuma Tampereen taistelujen muistoksi. Sisällissodan muistelun voisi kuvitella olevan yhä arka paikka osalle vanhempien sukupolvien edustajista.

Näkymä Turun keskiaikaisilla markkinoilla

Olen itse kiinnostunut keskiajan elävöittämisestä, jota on tullut harrastettua lähinnä Turun keskiaikaisten markkinoiden muodossa. Arjesta poikkeavaan ympäristöön, toiseen aikaan tai maailmaan astuminen voi tuoda tunteen yhteisöllisyydestä ja suoda lepotauon omasta minästä. Pukeutumalla toisen ajan tai paikan asukkaaksi voi astua toiseen rooliin. Karnevaalin lähtökohtana onkin aina ollut maailman kääntäminen hetkeksi nurin päin, astuminen konventioiden ja muiden oletusten tai odotusten ulkopuolelle. Arkikin vaikuttaa taas uudenlaiselta, kun on viettänyt hetken fantasiassa.

Japanin populaarikulttuurista ammentava Cosplay (costume play) toimii selvästi samalla periaatteella. Yksinkertaistaen tärkein ero on, että vaikutteet haetaan menneisyyden sijaan ensisijaisesti elokuvista, animesta, mangasta, konsoli- ja pc-peleistä. Jos olisin nyt 15-vuotias, harrastaisin varmastikin cosplaytä innokkaasti ja tyylillä -niin hauskalta se vaikuttaa. Kawaii!


Lähteet ja lisätietoa:
Cosplay Finland.
Cosplay. Wikipedia.
Emil Cedercreutzin museo. Harjavallan kaupunki.
Karnevaali. Wikipedia.
Mirkka Tiirinen


2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Viimeksi Cedercreutzilla käydessä varsinainen kohde oli "Gallen-Kallela näyttely", joka oli juuri niin olematon kuin arvasinkin. Enemmän aikaa meni nukkekotinäyttelyssä ja nyt ovat sitten taas ottaneet käsityöharrastajat esille. Kiva juttu.

    Elävöittäminen tosiaan tuntuu "turvallisemmalta" vanhempien aikojen suhteen. Itse olin hieman hämmentynyt ryhmästä, joka uudelleenluo ja kuvaa talvi- ja jatkosotaa. 1918 vaikuttaa yhtä h/kurjalta aiheelta.

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että vinkistä on hyötyä. Nuokin näyttelyt ovat melko pienimuotoisia, sillä museon vaihtuvien näyttelyiden tilathan eivät ole suuret. Yksi sali kumpaakin kohden.

    Nukkekotinäyttely olisikin ollut kiinnostava nähdä.

    VastaaPoista