maanantai 8. helmikuuta 2010

Kuin rantapallo talvella

Mäen päällä seisoo suuri värikäs pallo, jonka päällä on ohut kerros lunta. Onko joku unohtanut rantalelunsa uimahallin pihaan?

Sunnuntaihin sopii hyvin tutustuminen julkisen taiteeseen. Kävin ystäväni kanssa ohikulkumatkalla tutustumassa Salon uimahallin edessä olevaan taiteilija Pekka Jylhän (s.1955) Ilo -veistokseen, joka on osa kaupungin prosenttiperiaatteella tekemiä taidehankintoja julkisten tilojen viihtyvyyden lisäämiseksi. Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että yksi prosentti kohteen rakennuskustannuksista varataan taidehankintoihin.

Ilo on maalatusta teräksestä tehty rantapallo, jonka halkaisijaksi tulee vaatimattomat 5 metriä. Pallo näyttää kevyeltä, jopa niin paljon, että sen voisi kuvitella lähtevän vierimään mäkeä alas ja viereisen Salohallin lasi-ikkunasta sisään. Teos varmasti herättääkin mäntymetsikön keskellä olevalla aukiolla seistessään yllätyksen ja ilon tunteita varautumattomassa ohikulkijassa. Vierimään pallo ei kylläkään lähde, sillä teos on tukevasti kiinni jalustassaan.

Kuva: E. L. 2010

Salossa on useita ulkoveistoksia, reliefejä ja muistomerkkejä. Kaupungin vanhin julkinen muistomerkki on torilla sijaitseva Salon palon muistolaatta vuodelta 1937. Salon puistojen ja julkisten rakennusten ulkoveistosten määrä on kasvanut voimakkaasti aina 1970-luvulta lähtien, jolloin taiteen prosenttiperiaate vakiintui kaupungissa pysyväksi käytännöksi.

Ilo –teos elävöittää ympäristöään ja luo pyöreällä muodollaan kiinnostavan kontrastin uimahallin suorakaiteen ja kuution estetiikalle. Kuten Mikko Kalhama kirjoittaa julkisesta taiteesta Spaces 4/2005 -lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan: "Onnistuessaan hankkeet voivat --- rikastuttaa rakennettua kaupunkikulttuuria luomalla ajatuksia herättäviä ja visuaalisesti kiinnostavia kiinnekohtia ympärillemme."


Lähteet ja lisätietoja:


Kalhama, Mikko.” Julkinen taide ja arkkitehtuuri lyövät kättä”. Spaces 4/2005.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti