torstai 4. helmikuuta 2010

60-luvun poikatyttö


lyhyt esittely arkistojen uumenista:
MARIE LOUISE FISCHER: PETRA POIKATYTTÖ. Gummerus, 1967

Petran mielestä on kurjaa, että aina täytyy näyttää hyvinkasvatetulta. Koska hän on tyttö, häntä ei huolita lyseoon. Tästä Petra on tuohkeissaan: hän näyttäisi niille! +Niinpä Petra esiintyy viikkokausia Peterinä ja menestyy hyvin vieläpä poikien luokkakerhossa.

Petra poikatyttö on saksalainen 1960-luvun nuortenkirja tytöstä, joka pukeutuu pojaksi, kun ei muuten pääse lyseoon opiskelemaan. Kirjassa pojille ja tytöille on erilliset koulut - ja kaupungissa, johon Petran perhe muuttaa ei ole lainkaan tyttölyseota.

Kirja tuo kiinnostavasti ja jopa hieman karrikoiden esille ajan ajattelutapoja sekä niiden vähittäistä muutosta. Tarinan pojat eivät auta kotitöissä, kun taas tyttöjen täytyy käyttäytyä siivosti ja nätisti, leikkiä nukeilla eikä saa sotkea vaatteita. Kirjassa näkyvät vanhat ajatukset naiseen yhdistetyistä soveliaista arvoista, kuten nöyryydestä ja palvelualttiudesta, joihin pyrittiin tyttöjen kasvatuksessa. Samalla kirjassa näkyy kuitenkin jo murros, uudenlainen naiskuva, joka esittäytyy nuortenkirjassa rämäpäisenä, puissa kiipeilevänä ja tappelevana "poikatyttönä".

Poikien maailmankatsomus on kirjassa aika mustavalkoinen tyttövihakerhoineen. Pojilla on tarve tehdä voimakas vastakkainasettelu sukupuolten välillä. Sivuhuomautuksena sanoisin, että se kyllä on oikeastaan merkillistä, miten pojat pienenä "vihaavat" tyttöjä, eivätkä tajua, että heidän oman äitinsäkin on joskus ollut sellainen.

Erityisen positiivista kirjassa oli aikuisten ymmärtävä suhtautuminen Petran toimintaan. Kirjan lopussa poikalyseo avataan Petran hyvän vaikutuksen vuoksi tytöillekin. Yhteisö muuttuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti