torstai 17. joulukuuta 2009

Pelaamaan

Kävin Salon taidemuseo Veturitallissa katsomassa Pelaa! -näyttelyä, joka esittelee sekä digitaalisten pelien historiaa ja estetiikaa että myös nykypäivän pelejä. Mukana on myös peliaiheista kuvataidetta.

Näyttely on huolellisesti suunniteltu kokonaisuus, jossa viihtyvät varmasti kaikenikäiset. Innostuneimpia kävijöitä voi jopa olla vaikea saada lähtemään pois museosta. Ensimmäisessä salissa tuntuu kuin olisi astunut pelihalliin, sillä esillä on digitaalisia pelejä sekä laitteita aina pelihallien autosimulaattoreista vanhoihin kotimikroihin, pelikonsoleihin ja jopa kännyköihin.

Näyttelyssä voi pelata esimerkiksi 1980-luvun Commodore 64:lla - laitteella, joka nostaa omaankin mieleeni muistoja. Isoveljelläni nimittäin oli juuri kyseistä mallia oleva kotikone kun olin pieni. Kyseinen laite näyttää melko kummalliselta nykyisiin tietokoneisiin verrattuna, mutta se nauttii silti eräänlaista kulttimainetta harrastajien keskuudessa.

Commodore 64

Mieltä lämmittävää oli nähdä myös toinen, edellistä tutumpi laite - Nintendo, 1990-luvun hittituote. Sain Nintendon ollessani varmaankin noin 9-vuotias ja kyllä sillä tuli pelattuakin. Kun lapsuuden pelikonsolikin on jo keräilytuote, niin kokee itsensä jo ikälopuksi. Tekniikka tosin vanhenee vielä nopeammin kuin ihmiset.

Nintendo


Toisessa salissa tunnelma on aivan toinen kuin ensimmäisen salin peliluolassa. Esillä ovat Marita Liulian tarot-kortit, joihin olen tutustunut jo aiemmin Wäinö Aaltosen museon näyttelyssä Turussa. Kolmannessa ja neljännessä salissa taas on näytteillä eri taiteilijoiden luomia peliaiheisia taideteoksia ja pelipöytiä. Tekijöinä ovat muun muassa Outi Heiskanen, Janne Laine, Petri Hytönen, Erkka Auermaa, Alvar Cawén, Greta Hällfors-Sipilä ja Alice Kaira.

Perimmäisessä museon kulmassa odottaa vielä mysteeri. Käytävän päässä on avonainen pimeä huone, jonka edustalla on kehotus astua sisälle. Kun kävijä astuu peremmälle hänen varjonsa kohdalle heijastuu mustaan lattiaan eräänlainen pelilaudan karttakuvio. Kun hän liikkuu, valoisa kartta seuraa mukana. Vaikuttava efekti. Pelinäyttelyssä interaktiivisuus onkin valttia.

Salon taidemuseo Veturitalli, Mariankatu 14, 24240 Salo
PELAA! -näyttely, tornin studiossa Tuukka Halonen, 21.11.2009-31.1.2010

Lähteet ja lisätietoja:
Salon taidemuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti