perjantai 11. joulukuuta 2009

Eräs tulevaisuuskuva 1950-luvultaBookcrossingin kautta tuli tietoisuuteeni taas yksi teos, jota olisin tuskin koskaan muuten avannut.

Frederik Pohlin ja Cyril M. Kornbluthin kirjoittama tieteiskirja Avaruuden kauppamiehet (The Space Merchants, 1953) on satiirinen kuvaus tulevaisuuden maailmasta, jota hallitsevat suuret mainostoimistot ja ylikansalliset yritykset. Avaruudessa ei kauppaa kuitenkaan kirjassa käydä vaan teos keskittyy maapallolle, jossa suuri mainostoimisto pyrkii asuttamaan Venuksen saadakseen yksinoikeuden uuteen markkina-alueeseen.

Pohlin ja Kornbluthin maailmassa mainossepot vaikuttavat mainoksillaan alitajuntaan, markkinoivat addiktoivia tuotteita sekä iloitsevat väestön jatkuvasta kasvusta ja kuluttajien alenevasta älykkyysosamäärästä. Ihmisille uskotellaan, että vain tietty tuote tekee heistä parempia ihmisiä ja suosittuja yksilöitä. Kuluttajat pukeutuvatkin vain tietyn valmistajan tuotteisiin, koska kokevat sen muuttavan heidät.

Ruokamullan häviäminen maapallolta ei huoleta ketään, sillä onhan allasviljely keksitty. Yhteiskunnassa syödään synteettistä solukoista kasvatettua keinolihaa ja mauttomia keinotuotteita sekä juodaan juomia, jotka aiheuttavat riippuvuutta yhä uusiin ja uusiin valmisteisiin. Aito ruoka ja esimerkiksi kukat maksavat huikeita summia ja vain rikkaimmilla on niihin varaa. Vain konsukoiksi kutsuttu vastarintaliike on huolissaan ihmiskunnan tulevaisuudesta ja yrittää valistaa kuluttajia kestävän kehityksen hyödyistä.

Kirjan visio on ehkä kirjoittamisajankohtanaan ollut kaukainen mutta nykyään ei niinkään. Tiede-lehdessä on esitetty hypoteesi keinolihan tulemisesta markkinoille noin vuonna 2030, mikäli kehitys kulkee tiettyyn suuntaan. Nykyään myös merkkitietoisuus on kasvanut, ja huippumerkkien tuotteisiin satsataan selvästi enemmän kuin kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Tämä kirja on lukemisen arvoinen, sillä se antaa uudenlaista näkökulmaa asioihin - ja siihen millaiseksi tulevaisuuden ei sopisi antaa muotoutua. Kirja on scifi-kirjaksi hyvin onnistunut, sillä sen luoma tulevaisuuskuva ole juuri vanhentunut vaikka jo yli 50 vuotta on kulunut teoksen ilmestymisestä

Pohl, Frederik - Kornbluth, C. M., Avaruuden kauppamiehet.
WSOY, 2. painos 1992. Alkuteos The Space Merchants, 1953.


Kirjailijasta:

Frederik Pohl
Kirjan jatko-osa:
Kauppamiesten sota (The Merchants' War, 1984)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti