perjantai 27. marraskuuta 2009

Humanistin joululahjavinkki


Sameat joululahjatoiveeni kristallisoituivat kun näin Suomalaisessa kirjakaupassa Leonardo da Vincin Työpäiväkirjat suomennettuna (suom. Laura Lahdensuu). 439-sivuinen kokoelma on täynnä renessanssivisionääri Leonardo da Vincin (1452-1519) ajatuksia, luonnoksia ja ideoita.

Teosta kuvaillaan BookPlus-nettikaupassa näin:
"Da Vinci jätti jälkeensä Euroopan renessanssiajan tai ehkä jopa kaikkien aikojen merkillisimmän kirjallisen perinnön, joka on sekä laaja - tuhansia arkkeja muistiinpanoja, kirjoitelmia ja piirroksia - että häkellyttävän laaja-alainen.Vasenkätinen da Vinci kirjoitti muistiinpanonsa lähes aina nurinpäin oikealta vasemmalle niin, ettei kirjoitusta voinut lukea kuin peilin avulla tai katsomalla paperiarkkia valoa vasten. Katkelmalliset muistiinpanot kattavat aiheita anatomiasta leikkimielisiin ennustuksiin ja eläinaiheisista allegorioista taiteen teoriaan ja tähtitieteeseen."

Täytyy välihuomautuksena sanoa, että on häiritsevää, miten da Vincia käytetään usein ikään kuin Leonardon sukunimenä. Nimihän tarkoittaa yksinkertaisesti "Vincistä", eikä suinkaan ole varsinainen sukunimi. Muistaakseni jo taidehistorian peruskurssilla vannotettiin puhumaan Leonardosta mieluiten joko käyttäen koko nimeä tai sitten pelkkää etunimeä. Kaiketi nykyään nimen voi käsittää ikään kuin sukunimen omaisesti, mutta omaa korvaani asia häiritsee.

Leonardo da Vinci edusti renessanssin ajan ympäristöstään kiinnostunutta ja monipuoliseen osaamiseen pyrkivää ihmisihannetta. Hän oli ainakin matemaatikko, insinööri, keksijä, anatomian tuntija, taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti, kasvitieteilijä, muusikko ja kirjailija. Leonardo oli erityisesti insinöörinä edellä aikaansa suunnitellessaan muun muassa helikopteria, laskuvarjoa ja panssarivaunua. On kiinnostavaa lukea, mitä hän on kirjoittanut kyseisistä suunnitelmista muistiinpanoihinsa.

Leonardon Työpäiväkirjat vaikuttaa kokoelmalta, jonka parissa joulupyhät kuluvat nopeasti - ainakin jos on kaltaiseni Leonardo-fani. Laitan lahjatoiveisiini ja suosittelen muillekin.

Lähteet ja lisätietoja:
Leonaro da Vincin Työpäiväkirjat-Bookplus.fi
Webmuseum. Leonardo da Vinci
Wikipedia. Leonardo da Vinci

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti